Skip to content

Wet Zorg en Dwang

De Wet zorg en dwang (Wzd) wil de positie van mensen met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening en afhankelijk zijn van zorg versterken. De wet zorg en dwang wil zorg die de cliënt niet wil (onvrijwillige zorg) zoveel als mogelijk voorkomen en dat wanneer dit niet anders kan onvrijwillige zorg zo kort mogelijk en op de minst ingrijpende manier ingezet wordt.

Er komt veel kijken bij het goed uitvoeren van de Wet zorg en dwang in de praktijk.

Wat is onvrijwillige zorg? Dit verschilt per situatie.

Wanneer is de Wet zorg en dwang van toepassing? Ook dit beoordeel je per persoon.

Wanneer schakel je welke betrokkenen in als er sprake is van onvrijwillige zorg? Dit staat beschreven in het stappenplan en vertaal je naar de situatie van de organisatie.

Facit ondersteunt jouw organisatie graag bij de implementatie en uitvoering van de Wet zorg en dwang. Facit werkt praktijkgericht en denkt graag met je mee hoe de Wet zorg en dwang in te bedden in jouw organisatie. Dit kan op verschillende manieren, zowel door ondersteunen bij het opstellen van jullie Wzd-beleid als het begeleiden van de implementatie daarvan. Daarnaast kunnen we met of voor jullie onderzoeken in hoeverre jullie organisatie Wzd-proof is door het uitvoeren van een audit, scan of nulmeting Wzd. Ook voor een korte vraag kun je altijd contact opnemen met Facit.

Meer weten?

Maaike Kwantes vertelt je er graag meer over. Ze is bereikbaar via maaike.kwantes@facit.nl of 06 147 67 064.

Back To Top